Blog

Dimovi – Da vaši specijalni datumi budu magični!

Dimovi

Dimovi predstavljaju posebnu vrstu pirotehnike koja stvara gust dim. Za razliku od petardi i vatrometa, koji imaju i zvučni efekat, dimovi donose isključivo vizuelni efekat, te je celokupni akcenat na atraktivnoj boji koja se uonakolo širi poput magle.

Sastoje se od aerosoli sitnih čestica odgovarajućeg pigmenta, koji je zadužen za pojavu odgovarajuće boje. Naime, smesa koja se koristi za proizvodnju obojenog dima je obično formula koja sagoreva hladnije na bazi oksidatora i jedne ili više boja. Kao gorivo koriste se kalijum hlorat, laktoza ili dekstrin, dok sadržaj boje čini 40 do 50 odsto smese. Oko 2 odsto natrijum bikarbonata se može dodati kao rashladno sredstvo, da bi se snizila temperatura sagorevanja.

Kada su se pojavili dimovi?

Verovali ili ne, dimovi imaju dugu i zanimljivu istoriju. Najpre su bili deo ručnih bombi. Za njihovo postojanje zaslužan je Robert Yale. Koristeći osnovu kineskog vatrometa, ovaj britanski pronalazač je 1848. godine razvio formulu koja je omogućavala stvaranje dimnog efekta.

Yale-ova formula se bazirala na oksidatoru, gorivu, moderatoru (koji je sprečavao da reakcija postane prevruća) i organske boje u prahu. Sagorevanjem ove mešavine dolazi do izbacivanje boje iz pakovanja. U dodiru sa vazduhom kondenzuje se. Kao rezultat formira se dim od fino dispergovanih čestica.

Dimovi Vremenom, dimovi su dobili komercijalnu upotrebu, postavši vid zabave. U početku su korišćeni pri vojnim paradama kada su avioni tokom nadletanja ispuštali dimove različitih boja. Najčešće su bili u bojama zastave države. Prvi put su se mogli videti 1967. godine tokom parade u Americi, a odatle su vrlo brzo osvojili svet.

Dimovi imaju široku upotrebu

Iako mnogi dimove vezuju za sportske događaje, oni imaju znatno širu upotrebu. Zapravo, danas se dimovi koriste u različite zabavne svrhe. Postali su sastavni deo proslava, naročito svadbi, veridbi, rođendanskih zabava, novogodišnjih žurki i rođenja deteta.

Idealni su dekor za profesionalno fotografisanje. Zahvaljujući gustom dimu koji se širi stvaraju filmsku scenu, koja podiže celokupni ambijent fotografije na viši nivo.

Dimovi

Poslednjih godina postao je trend priređivanja proslave povodom otkrivanja pola deteta. Zbog toga su dimovi u plavoj i ružičastoj boji veoma popularni. Ne samo da pomažu da na jedinstven način vi i vaši najmiliji saznate pol bebe, već i da kreirate upečatljiv doživljaj koji će svima ostati u sećanju.

Kako se dimovi koriste?

Dimovi su namenjeni za upotrebu na otvorenom. Najbolje rade na vetrovima ispod 10 mph.

Stručnjaci savetuju da prilikom upotrebe nosite rukavice i zaštitu za oči.

Dimovi su veoma jednostavni za upotrebu. Ipak, vodite računa na kojoj ih udaljenosti držite pri paljenju. Preporučuje se da to bude dužina vaših ruku. Pri čemu obavezno usmerite dalje od tela i lica kako biste izbegli kontakt sa kožom. Bez obzira što dimovi nisu toksični, mogu izazvati iritacije ako dođu u direktan kontakt sa kožom.

Nikako ga nemojte držati u ruci nakon paljenja. Već se odmah udaljite na bezbednu udaljenost od najmanje 5 metara.

Vodite računa i kako postavljate dimove. Moraju biti na ravnoj površini. Na taj je obezbeđena postojanost i eliminisana opasnost od prevrtanja.

Veliki izbor dimova različitih boja možete pronaći u bogatoj ponudi prodavnice Pirotehnika Beograd.

 

Related Posts