Blog

Konfete – Dajte vašoj proslavi dozu glamura!

Konfete

Konfete su mali komadi ili trake napravljeni od papira ili metalizovanog PVC-a koji se koriste na raznim proslavama i društvenim događajima. Venčanja, rođendani, diplomiranja, godišnjice, novogodišnje žurke – samo su neke od zabava na kojima se mogu sresti konfete. Postale su nezamenjivi dekor i na muzičkim manifestacijama i sportskim događajima.

Dolaze ne samo u različitim bojama, već i oblicima tako da omogućavaju izbor u skladu sa slavljem. Najpopularniji oblik je zvezda, koji savršeno odgovara mnogim slavljima. Dok verzije u obliku pahuljica su idealne sa božićne i novogodišnje praznike.

Kada su se pojavile konfete?

U drevnim civilizacijama, bacanje malih predmeta poput zrna, semena i latica bila je tradicija za venčanja. Dok su u starom Rimu i Grčkoj bacani pšenica, pirinač i ječam kako bi mladenci bili blagoslovljeni obiljem plodnosti i bogatstvom.

U 14. veku ovaj običaj je postao sastavni deo parada u Milanu. Plemići su bacali bombone i cveće tokom parada, dok su dame bacale ljuske od jaja ispunjene esencijalnim uljima. Tri veka kasnije korišćene su samo male bombone specijalno pripremljene za tu namenu.

Međutim, bombone su bile skupe, te su niži slojevi umesto njih koristili male kuglice od krede. Početkom 19. veka one su zvanično definisane kao „jedini materijal koji je dozvoljen za bacanje tokom parada“.

Da bi konfete učinio dostupne svima italijanski biznismen Enrico Mangili je 1875. godine došao na ideju da ih napravi od papira. Za to je upotrebio diskove sa ostacima od bušenja papira koji se javljao kao nusproizvod prilikom proizvodnje svilenih čaršava sa rupama.

Nove papirne konfete bile su potpune bezbedne, zabavnije i jeftinije od prethodnih, te su brzo naišle na široku upotrebu. Deceniju kasnije u Parizu su upotrebljene prvi put na dočeku Nove godine. Odatle su se proširile svetom.

U narednim decenijama došlo je do napretka i u ovoj pblasti. Danas su konfete dostupne u specijalnim ambalažama koje obezbeđuju lako ispaljivanje.

Kako rade top konfete?

Konfete topovi predstavljaju posebnu vrstu pirotehnike. Za rad koriste energiju iz komprimovanog azota, koji je smešten u cilindru na dnu topa. Okretanjem dna azot se oslobađa i potiskuje konfete do vrha cevi. Krajnji rezultat jeste brzo ispaljivanje mnoštva ukrasnih papira raznih boja koje stvaraju impresivni efekat.

Konfete

Topovi dolaze u tri različite veličine, što određuje njihov domet i količinu konfeta. To znači da što je top duži, to dalje može da puca i efekat je veći.

Mali topovi su dužine oko 30 cm i mogu da ispaljuju konfete do 8 metara udaljenosti. Srednji topovi su dužine 50 cm i ispaljuju na udaljenosti do 10 metara. Dok su veliki topovi 80 cm i dometa su do 12 metara.

Izbor zavisi od toga gde želite da ga koristite. Stručnjaci savetuju da vodite računa ako topove koristite u zatvorenom prostoru. Nikako nemojte da kupujete top sa dometom koji je veći od prostorije u kojoj ćete ispaliti konfete.

Da li su konfete topovi bezbedni?

Konfete topovi nisu opasni. Ipak, pri rukovanju budite pažljivi.

Ukoliko prvi put rukujete njime obavezno proverite kako da bezbedno držite top. Pravilno rukovanje podrazumeva držanje dalje od tela tako da je kraj gde se ispaljuju konfete okrenut nagore u vazduhu. Uverite se da nema ljudi ili životinja u smeru ispaljivanja.

Konfete

Uhvatite top jednom rukom u gornjem delu, a drugu postavite na dno. Zatim okrenite donji deo u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

Veliki izbor konfeta pronaći ćete u bogatoj ponudi prodavnice Pirotehnika Beograd. Ovde vas čekaju i razni vatrometi, petarde, prskalice, dimovi i druga pirotehnika.

Related Posts